Att bete sig som en människa. 

 flera dagar har det sprutat trista saker ur sociala medier. Trista på så sätt att de ständigt påminner att vuxna inte alltid är ens lite vettiga, de är inte alltid medkännande och absolut inte respektfulla. 
Ett hett ämne på Facebook och Twitter är Paolo Roberto. Vet inte om ni missat men han verkar väcka väldigt starka känslor lite överallt. Jag följer honom på Instagram @1paolo2 där han ofta inspirerar till att lyfta på häcken och röra på sig (ibland lite smått provocerande och tankeväckande). I dagarna har han visst cirkulerat i kretsar som barnmorskegrupper på Facebook, DN och diverse bloggar. Han har visst intervjuats för tidningen Mama där han uttalat sig om sin upplevelsen då hans barn föddes (se bilden ovan). Några barnmorskor verkar reta sig på att han anser sig vara en självutnämnd expert på förlossning och kvinnor på att han uttalar sig om smärta och det faktum att andning är väldigt viktigt för att kunna hantera smärta. 

Är det bara jag som tänker? Skitbra att han kände sig trygg inför förlossningen. Jättebra att han upplevde profylaxen positivt och faktiskt belyser att profylaxutbildning inför förlossning är bra. Kanon att han (precis som vi barnmorskor, sjuksköterskor osv) påminner att man ska andas när man har ont. 

Varför måste så många människor trycka ner andra för att själv känna sig stor, stark och bra? Kan inte en person få höja sig själv till skyarna utan att det per automatik innebär att någon annan känner sig dålig. En bloggare, Cissi Wallin, skrev ”hade jag haft Paolo Roberto med mig under min förlossning hade jag deporterat honom till ett vadderat rum, bunden med en bajsig blöja i käften”. Är det ett vuxet och respektfullt sätt att bemöta att han beskriver sin upplevelse? Partnern har lika rätt till en upplevelse av sitt barns födelse som kvinnan har. 

Så nä, jag fattar inte varför det ska vara så svårt att stärka och uppmuntra andra men även få stå upp för att jag också är skitbra. Alla mobbare och trångsynta små människor borde få gå i en egen skola och lära sig lite medkänsla och omtanke. 

Kommentera