Bortskämd eller bara obekymrad?

image

Så dag två på Bali har passerat och jag kan inte låta bli att tycka att det ibland är ganska svårt att ha semester.  Vi njuter av solen, svetten rinner och vattnet är underbart. Maten är god. Glassen är god. Den dyra manikyren kostar 75kr och en väldigt dyr måltid ute 320kr. Det som är svårt är att barnen förstår inte riktigt det här med pengar. När vi gjort en sak vill dom göra nästa och sen nästa och sen nästa. På ett sätt tycker jag det är bra att de inte förstår. När jag var liten förstod jag alldeles för väl vad det innebar att inte ha massor med pengar, ibland knappt tillräckligt. Det är en enorm lyx den här resan både för att vi har pengar att betala den med och möjligheten att ta den tiden. Hur hittar man en medelväg där barnen förstår värdet av pengar men slipper oron att de kan ta slut? Att resa en vecka och nästintill konstant spendera pengar är ju en sak men 47 dagar är en annan. Så som sagt, semester kan vara lite svårt. Tips mottages gärna.

3 reaktion på “Bortskämd eller bara obekymrad?”

  1. Semester är semester. Då kan man i så fall viga en del av semestern åt att besöks lokala befolkningen för att låta barnen få en inblick i att alla inte har det som vi och att vi ska vara tacksamma för vad vi har.
    Annars tänker jag att vardagsekonomi gärna just kan få vara vardagsekonomi och att det är okej för barn o vuxna att få glömma en stund på semestern.

  2. Så här har vi gjort på några långsemestrar. Två burkar. En med pengar vi har för tex en vecka. En med pengar vi har för dagen. När de är små är det kanske svårt att förstå men då hade vi symboler som en bil eller båt (för utflykt) så fick de själva se och välja (ibland) vilken dag det skulle bli. Någon gång gjorde vi också så att vi hade en gratisdag där vi beslutade på förhand att inte handla något alls utan bara se vad vi hade hemma. Tror man gör bäst i att pröva många olika vägar och se vad som passar ens familj. Det är ju så att den metoden som fungerade perfekt ett år kanske inte alls fungerar nästa år beroende på barnens ålder, var man är, intresse och egen ork. Lycka till ?

Kommentera