Det här med inkontinens.

image

Idag var min modiga vän Anneli med i radion. Hon pratade om ett jätteviktigt ämne, inkontinens hos kvinnor. (Lyssna här). Inkontinens innebär att man inte kan hålla tätt utan kissar ner sig ibland. Det kan vara när man nyser, skrattar, promenerar eller tränar. Det är något som drabbar väldigt många kvinnor men som det pratas alldeles för lite om och investeras alldeles för lite tid och resurser i. För ganska många år sedan opererades jag på grund av mina inkontinensproblem och några år innan dess opererades min mamma. Hon hade så svåra problem att hon i princip alltid fick ha regnbyxor på sig när hon skulle promenera. Jag hade lovat mig själv att inte vänta så länge så när min dotter Alva var född och jag bestämt mig för att inte skaffa fler barn sökte jag hjälp och fick det. Sen visade det sig att Alva inte var mitt sista barn och trots ännu en förlossning har mina problem inte kommit tillbaka.

Jag ångrar inte operationen för en sekund och informerar alla jag möter att man inte måste ha problem med inkontinens. Anneli är en av de många kvinnor jag mött och jag är väldigt glad att hon fått hjälp. Det är dock viktigt att belysa det faktum att inte alla måste opereras och att man själv kan motverka viss typ av  inkontinensproblem. Bäckenbottenträning! Därför kommer jag börja med en Kvinnocirkel i november där vi under några tillfällen pratar bäckenbottenträning och det här med träning efter graviditet. För intresseanmälan tryck här. Vill man själv komma igång innan dess kan jag tipsa om en sida som heter lightsbytena.se Där finns en massa bra information om vikten av bäckenbottenträning och hur man gör.

Kommentera