Knipworkshop.

Jag drog med min mamma på Knipworkshop med Karin Björkegren Jones. En inspirerande eftermiddag med massa bra knep, bäckenbottenträning, prat om Moola Bandha (rotlås) och Vajroli Mudra (svårt att översätta). Jag blir mer och mer övertygad om hur nödvändigt det är med förebyggande arbete inom kvinnohälsan och hur viktigt det är att ta sig tid. Ofta pratas det om att tiden inte räcker till, både på jobbet och fritiden, och med fyra barn och heltidsarbete kan jag absolut förstå den känslan. Jag har dessutom varit deltidsensam då maken jobbade borta mycket innan. Med mycket som måste göras är man inte alltid sugen på att träna, yoga, ”knipa”, göra andningsövningar eller vad det nu kan handla om men det är viktigt att göra det ändå. Man kan sätta ribban lite lägre, vara snäll mot kroppen, lite mer försiktig och man behöver inte utmana sig något extra alla gånger men det är bra att ta sig tid och faktiskt investera i sig själv. Ibland kan det vara så att vad man behöver är vila, en lugn och ro-frukost eller en familjedag och då ska man lyssna på den känslan. Kanske att man den dagen avsätter några minuter för andningsövningar eller bäckenbottenträning. Bäckenbottenträning motverkar inkontinens och ger bättre hållning men kan även förebygga bäckensmärtor under graviditet och bidra till ett bättre sexliv i form av mer kraftfulla orgasmer. Om inte annat ger det en bättre kroppskännedom vilket många kvinnor (och män) skulle må väl av. Det är faktiskt så att även män behöver bäckenbottenträna.

Från flera håll den senaste tiden har jag fått höra om barn och ungdomar som får problem att hålla urinen och på nytt börjat kissa ner sig. Detta är sorgligt och ett stort problem som vi måste förebygga. För att göra det måste vi prata om våra underliv och vår bäckenbotten. Min familj var inte alltför förtjusta när jag vid matbordet ikväll berättade om dagens workshop och det faktum att alla borde träna sin bäckenbotten. Efter en förklaring om vad det är och vad det innebär utbrister dottern med en finurlig min: ”jag kniper nu!” Hon förklarade även att om ska detta göras fem minuter om dagen blir jag tvungen att påminna henne. Absolut ska jag påminna henne och kanske är det precis vad vi alla behöver, lite påminnelse. Så jag kommer i alla fall fortsätta tjata om det.

För de som inte vill komma och yoga men känner att de vill lära sig lite mer om knip finns det en superbra hemsida av Tena och Karin Björkegren Jones. Titta gärna på den och sprid till alla du känner!

Kommentera